A nyílászárók épületünk, lakásunk, irodánk, üzletünk egyik legfontosabb része. Az ablakok, ajtók nagyban felelősek az épület hőszigeteltsége szempontjából, mindemellett óriási hatással bír annak megjelenésére, stílusára is! A jól megválasztott ablak, ajtó kitűnő hang- és hőszigetelést biztosít Önnek. A modern nyílászáró biztonságot, kitűnő komfortérzetet és egyben energia-megtakarítást is jelent Önnek, valamint meghatározó eleme a ház stílusának.De műanyag vagy fa nyílászárót válasszunk?
Ahhoz, hogy megtudjuk a választ mélyebben kell tájékozódnunk ezzel kapcsolatban. A nyílászáró vásárlás nem csak új ház építésénél fontos! Régi építésű házak és lakások felújítása során is szinte az első helyen szerepel a kicserélendő elemek között. Elsődlegesen azon kell elgondolkodnunk, hogy mi az igényünk és mik a fontos szempontok számunkra annak döntése kapcsán, hogy műanyag vagy fa ablak kerüljön az épületbe.

Műanyag nyílászáró: A műanyag ablakok, ajtók UV stabil műanyagból készülnek, ami annyit jelent, hogy tévhitekkel ellentétben, évtizedekig nem fognak megsárgulni, vagy a napsütés hatására eldeformálódni. Második kiemelkedő előnye, hogy a tisztántartásuk rendkívül egyszerű feladat. Az üvegek takarítása közben a keretre is fordítsunk némi figyelmet és el is felejthetjük a karbantartást. További igen nagy előnye az igen kedvező ár. A fa nyílászárókkal összehasonlítva min. 30-80%-kal olcsóbban juthatunk hozzá műanyag ablakainkhoz. A műanyag ablak igazi “hátránya”, hogy van, aki idegenkedik a műanyagtól, esetleg a teljesen fehér felülettől. Nem mindenkinek felel meg az egyszerű fehér nyílászáró látványa, nyilvánvaló előnyei ellenére sem. Viszont szinte élethűen famintázatú műanyag nyílászárók vásárolhatók 40-50% felárral. A mai korszerű kiváló minőségű műanyag nyílászáró alapanyag gyártásakor, gyári körülmények között fóliázott műanyagok megtévesztésig hasonlítanak a fa felületre. Tulajdonképpen minden igényt kielégítenek, csupán az emberi érzés, a szimpátia, vagy éppen az idegenkedés szólhat bele jelenlétükbe. Feladatukat maximálisan képesek ellátni szinte bármilyen körülmények között.

Karbantartás A műanyag nyílászárók is igényelnek karbantartást! Nedves ruhával, gyengébb hatású mosószeres vízzel rendszeresen takarítani kell a nyílászárókat, ez megoldható néhány mozdulattal az ablaküveg takarítása közben. Soha ne használjon szemcsés mosószert, súrolószert! A zárszerkezetnek elegendő évente 1-2 alkalommal néhány csepp olajjal kedveskedni, garantáltan többszörösen meg fogja hálálni!A szigetelőgumikat évente kétszer, tavasszal és ősszel, tanácsos glicerines ronggyal áttörölni, így rugalmasságuk tökéletes marad, ismét légmentes zárást fognak biztosítani.

Fa ablak: A fa ablakok és ajtók igazi előnyét talán említeni sem kellA famintázata egyéniséget ad minden egyes darabnak, jó az ember közérzete a természetes anyag közelében. Csupán az egyszerű tudat, hogy fából vannak a nyílászárók! Egyszerűen gyönyörű, otthonos, természetes és kellemes egyáltalán hozzáérni a felületéhez. A fa nyílászárók a lehetőségek kiaknázhatatlan tengerét kínálják fel számunkra! Tagadhatatlan tény, hogy aki fa nyílászárón keresztül szeretné szemlélni a külvilágot, bizony mélyebben kell a zsebébe nyúlnia.Persze csak akkor, ha hosszú távon tervez! Amíg a műanyag nyílászáró formája és kiképzése egy fröccsöntő géptől függ, a fa nyílászáró kialakításánál csakis az emberi képzelet szab határt! Alapkivitelben három rétegragasztott előre gyártott profilból készülnek, természetesen a legmodernebb vasalattal, a lehető legjobb üvegezéssel. A három rétegragasztás feladata, hogy a nyílászárók ne vetemedjenek. Aki egy kicsit is járatos a faanyag terén, tudja, hogy a fa szálirányban vetemedik.A profil rétegeinek száliránya egymással szembe mutat, így kiegyenlítve a fellépő erőket. Tehát belátható, hogy vetemedésről így már szó sem lehet! 

A felületkezelés a fa nyílászáróknál elengedhetetlen. Felületvédelem nélkül a nyílászárók rövid időn belül elszíneződnek, gyors ütemben megindul az amortizáció. A felületkezelés minősége is egy igen fontos szempont! Számtalan típusú és minőségű festék, pác és lazúrbeszerezhető számtalan kereskedésben. UV védett, hosszú élettartamú, hosszú éveken át repedezés mentes felületet biztosít mindemellett, hogy a választékban szinte minden szín megtalálható! A jó minőségű fa nyílászáró három rétegben lakkozott felülettel készül.

Karbantartás A fa nyílászárókat rendszeresen gondozni kell! A gyártás során már szinte kötelező minimum 3 réteg UV védett vastaglazúr felhordása a szerkezetekre. Ellenkező esetben néhány év elteltével, szemmel látható romlásnak indulnak. A szerkezetek a víz és a nap hatására elszíneződnek, ha nem is látványosan, de megrepedeznek. Amennyiben az ablakok erősebben ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, 5-10 évente tanácsos újra lazúrozni, a gumiszigeteléseket évente 2 alkalommal, glicerinnel kezelni. A zárszerkezetnek elegendő évente 1-2 alkalommal néhány csepp olajjal kedveskedni, garantáltan többszörösen meg fogja hálálni! Az ablaküveg takarításánál (pl. festés után) gondosan, körültekintően kell eljárni! Semmiféle éles tárgyat ne használjon, nehogy az üveg és a keret, ill. az üvegszorító léc közötti szilikonágy megsérüljön! A szilikonágy a víz és légzárásért, valamint a szerkezet stabilitásáért felelős.

Műemlékvédelem A fa nyílászárók nyújtotta lehetőségeknek nincs, de valóban nincs határa! A fa antikolható, fából bármilyen minta elkészíthető, bármi lemásolható.  Például egy budapesti belvárosi gerébtokos ablak egy az egyben leutánozható hőszigetelt kivitelben. Műemlékvédelem alatt álló épületek nyílászáróit teljes egyezéssel le lehet gyártani a mai szigetelési követelményeknek megfelelően.

Néhány tévhit a fa nyílászárókkal kapcsolatban A fa nyílászáró szellőzik, lélegzik. NEM IGAZ! Akár a műanyag ablakok esetében, dupla gumiszigetelés, ugyanaz a zárszerkezet, ami garantáltan, légmentesen ráfeszíti a szárnyat a tokra. Tehát itt levegő nem juthat be! A három faréteg közötti víz és légmentes ragasztáson át garantáltan elképzelhetetlen, hogy bármennyi levegő is bejuthasson a laktérbe. Netán UV stabil, 3 rétegű lazúrozást is kapott a nyílászáró? Gondoljon bele Ön is, van-e esélye a levegőnek bejutnia!? Tehát levegő itt sem juthat be! További nagy probléma az olcsó profilok alkalmazása. Lassan-lassan már kiszorulnak a piacról, de bizony még igen nagy számban fellelhetőek. Ezek a nyílászárók 2-5 év után a szó szoros értelmében elkezdenek elemeikre hullani.