Műanyag profil

műanyag nyílászárók alapanyagát, amelyből készülnek műanyag profilnak nevezzük. Általában 6 méteres szálakban érkeznek az ablakgyártóhoz. A műanyag profil keresztmetszet mutatja a profil tulajdonságait: kamraszám, gumitömítések, merevítés, üvegösszetétel, design kialakítás stb.

Légkamra

a profilkeresztmetszeten vízszintes irányban szemlélhető a kamrák száma. Minél több kamrás a profil annál nagyobb a stabilitása, hőszigetelő képessége. Amelyről viszont megoszlanak a vélemények: túl sok kamraszám már a szárny súlyát is nagyban növeli (pl. 7 kamrás profil) A kevés kamraszámú profilok már kifutóban vannak. (pl. 3 légkamrás) Érdemes egy öt légkamrás szerkezet mellett dönteni. Fontos jellemző még a légkamrák falvastagsága, amely 3 mm alatt gyengének minősül.

Nyílászárók nyitásiránya

Nyitásirány meghatározása: a nyílászáró azon oldalán állva, ahol az ablak/ajtó szárny felénk nyílik (pl. kifelé nyíló ajtónál kívül, ablaknál belül)amelyik oldalon a pánt/zsanér található az határozza meg a nyitásirányt. Pl. ha bal oldalon helyezkedik el, az a nyílászáró balos. Kétszárnyú szerkezetnél a főszárny, amelyiken a kilincs található határozza meg hogy jobbos illetve balos a nyílászáró.

Az ablak hőszigetelő képessége/Ug érték

Egy adott épület hőveszteség számításánál fontos az ablakra vonatkozó Uw érték. Egy ablak hőszigetelési kepésséget vagyis hőátbocsátási tényezőjét az "u" értek mutatja meg, ennek mértékegysége W/mK. Hőátbocsátási tényezőnek hívjuk azt az értéket, amely megadja, hogy 1 m2 felületen, 1 Kelvin fok hőmérséklet különbözet hatására hány Watt energia áramlik át az ablakon.

Megkülönböztetünk "ug" értéket az ablaknál, amely az üveg hőátbocsátási tényezőjét jelenti. Ez az értek kizárólag csak az üvegre, nem pedig a teljes ablakra vonatkozik. A teljes ablak hőátbocsátási tényezőjét az "uw" érték mutatja. Vagyis, hogy az üvegfelület és a keret együttesen milyen értekkel bír.

Napjainkban a házak ablakaiba fokozottan hőszigetelt üvegeket célszerű beépíteni. Amely energiamegtakarítást eredményez. Egy üveg akkor fokozottan hőszigetelt, ha az "ug" értéke minimum 1,0 W/mK.

Hogyan lesz fokozottan hőszigetelt az ablak üvege?

Ha a 4 mm-es üvegből kettőt egy speciális távtartóval egymás melle helyezünk, akkor a két üveglap között légréteg alakul ki, így az üveg "ug" értéke 2,8 W/m2K re csökken. Manapság ezek az üvegek már kiszorulóban vannak a piacról. A következő magasabb hőszigetelési értékkel bíró üveg "ug" értéke 1,4 W/m2K ezt a javulást a gyártók azzal érik el, hogy a dupla üvegszerkezet belső üvegének a légrés irányába eső felületére lágy fém réteget "low-E" visznek fel. Azért, hogy az ablak fokozottan hőszigetelt legyen és elérjük az 1,0W/m2K-es hőátbocsátási tényezőt, az üvegrétegek közötti  légrést nem levegővel, hanem argon gázzal töltik ki. Három rétegű üveggel 0,7 W/m2K tényező érhető el. Még fokozhatjuk a hőszigeteltséget ha argon gáz helyett kripton gázt alkalmazunk, de ez nem gyakori a magas költsége miatt.

Méretezés

Névleges méreta nyílászárók névleges méretén a tiszta falnyílás méretet értjük, ahová a szerkezet beépítésre kerül.

Tényleges méret: a nyílászárók tényleges méretén a szerkezet tényleges tok külméretét értjük

Beszerelési hézaga nyílászáró tok külméretén felül szükség van oldalanként 1-1 cm beszerelési hézagra, hogy a nyílászárót  helyes vízszintes és függőleges irányba tudjuk helyezni. A falnyílás és a tok közötti hézagot hőszigetelő anyaggal kell tömíteni.

Záróprofil: a nálunk vásárolt műanyag nyílászárók tartozéka az ablak/ajtó alján elhelyezett párkányfogadó záróprofil.  Melynek magassági mérete 3 cm. A záróprofil  funkciója ablak esetében, hogy ideálisan hozzá rögzíthető a belső könyöklő valamint külső párkány. Méretezés szempontjából meg kell határozni hogy ez a záróprofil a megadott méreten belül vagy  azon felül kerüljön a szerkezetre. Nem minden esetben szükséges a beépítéshez záróprofil. Ez esetben könnyedén levehető a nyílászáróról. Előnye még, hogy nagyobb szerkezetek esetén  szállításkor ezen profilon csúsztatva mozgatják a nyílászárót, így maga a szerkezet nem érintkezik közvetlen a padlóval.

"A" kategóriás műanyag profil jellemzői

  • 3mm-es látható külső profilvastagság
  • kiemelkedő sarokszilárdság
  • 15-20%-al több anyagtartalom
  • prémium kategória
  • különösen magas épületek, panel-és tömblakások felsőbb szintjeinél is beépíthető

Toktoldó

Minden műanyag profilhoz rendelhető toktoldó, mint tartozék. Amely egy tokszélesítő profil, keresztmetszetében teljesen illeszkedik a szerkezethez. Többféle magassági méretben létezik. A toktoldó szerkezetre illesztésével az ablak ajtó tok szélessége/magassága nagyobb lesz. Felhasználása több előnnyel is rendelkezik, leggyakoribb szerepe a redőny felszerelésének előkészítésében van. Mivel az ablak tok magasabb lesz, könnyedén van hely felszerelni pl. a külsőtokos redőny dobozát, ezáltal az nem lóg bele az ablakba. Valamint az ablak oldalán elhelyezett toktoldónak köszönhetően van elég hely a redőny bevezetés elhelyezésére, a redőny kényelmes kezelésére valamint a gurtnis működtetésnél a gurtnit nem súrolja az acélmerevítés.